نوشیدنی مناسب برای کوهنوردان

ساخت وبلاگ


نوشیدنی مناسب برای کوهنوردان

کاهش اکسیژن هوا به انقباض رگ های خونی بدن منجر می شود، اما مصرف آب میوه غنی از نیترات این حالت را خنثی می کند.
گرچه اساسا شرایط بدن انسان مناسب زندگی در کوه های پرارتفاع نیست، اما با گذشت زمان بدن با ارتفاعات تطابق می یابد و اکنون محققان متوجه شده اند که مصرف آب چغندر این روند را تسریع می کند.
عملکرد عادی رگ های خونی به اکسید نیتریک یا NO بستگی دارد. از آنجا که اکسیژن هوا در ارتفاعات بالا کاهش می یابد، تولید کافی اکسید نیتریک برای بدن دشوار می شود. اما آب چغندر به دلیل برخورداری از سطح زیاد نیترات می تواند کمک موثری در این زمینه باشد. نیترات ها طی فرآیندی در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می شوند که در کمک به شل شدن دیواره رگ های خونی نقش مهمی دارند.
دکتر سوین اریک گوستاد پروفسور دانشگاه علوم و تحقیقات نروژ گفت: زمانی که انسان از کوه مرتفع بالا می رود، بدن برای اکسیژن رسانی به عضلات خسته و حفظ سلامتی، به کمک نیاز دارد.
محققان در این مطالعه ابتدا عملکرد رگ های خونی را در 11 فرد سالم قبل از اعزام آنها به بالای یک کوه ارزیابی کردند. پس از مدتی کوهنوردی، رگ های خونی این افراد منقبض شدند. سپس به صورت تصادفی به برخی از افراد مورد مطالعه آب میوه حاوی نیترات و به سایرین آب میوه بدون نیترات داده شد. 24 ساعت پس از مصرف آب میوه، عملکرد رگ های خونی این افراد کنترل شد و محققان متوجه شدند که در افرادی که آب میوه های غنی از نیترات مصرف کرده بودند، رگ های خونی به حالت عادی بازگشته بود اما آب میوه های بدون نیترات هیچ تاثیری نگذاشته بودند.
این مطالعه در نشریه Nitric Oxide منتشر شده است.


بهترین نوشیدنی ورزشی را خودمان بسازیم
در حین ورزش سعی كنيد كه زياد بنوشيد. ورزشكاران در حين ورزش هر 20 دقيقه بايد يک استكان مايع ورزشی بخورند. دکتر لطفعلی پورکاظمی در کتاب "ورزش، درمان بیماری‌ها" با تاکید بر این مسئله عنوان کرده هر  فرد  به سادگی می‌تواند بهترين مايع و نوشيدنی ورزشی را بسازيد. مواد لازم برای تهیه این نوشیدنی عبارت است از: 4 ليوان آب + يک قاشق چايخوری نمک + عسل يا مربا يا شيره خرما يا شكر.


علت بالا و پائین رفتن خیلی سریع وزن چیست؟
تحقیقات نشان داده که  بالا و پايين رفتن خيلی سريع وزن ريشه در تنظيم نامناسب آب موجود در بدن دارد. بنابراین ورزشکاران یا هر فرد عادی دیگر نباید برای کاهش وزن، آب مورد نیاز بدن‌شان را کم کنند و حتی باید به ازای هر 1000 كيلوكالری دريافتی تقريباً يک ليتر آب نيز  خورده شود.


میزان آب در بدن یک ورزشکار
بخش قابل توجهی از بدن هر فرد را آب تشکیل می‌دهد اما به طور میانگین میزان آب در بدن یک ورزشکار بیشتر است و به همین دلیل بر استفاده از آب و دیگر نوشیدنی‌های ورزشی توسط ورزشکاران به خصوص در حین ورزش و تمرین تاکید زیادی شده است. به طور میانگین بين 45 تا 65 درصد از بدن يک ورزشكار جوان را آب تشكيل می‌دهد.


نوشیدنی‌های ورزشی که مشکل‌ساز می‌شوند
نوشيدنی ورزشی باید دارای يک غلظت استاندارد باشد تا به واسطه استفاده از آن عوارض پزشكی ايجاد نشود. يک نوشيدنی ورزشی، مثلا نوشابه ورزشی 4 تا 8 درصد كربوهيدرات (40 تا 80 گرم كربوهيدرات در هر ليتر) دارد. چون حاوی گلوكز و يا پلی مرهای گلوكز و الكتروليت‌ها (5/0 گرم سديم در هر ليتر) است، در نتيجه كربوهيدرات و مايعات مورد نياز بدن را تأمين می‌كند.
اما اگر نوشابه‌های ورزشی بيشتر از 8 درصد كربوهيدرات داشته باشند، استفاده از آنها ناراحتی‎های گوارشی را موجب می‌شوند. همچنين، يک نوشابه ورزشی صرفاً حاوی فروكتوز چندان مطلوب نيست، چون جذب آن كندتر است و در نتيجه می‌تواند به ناراحتی های گوارشی منجر شود. فقط اینکه كربوهيدرات و سديم موجود در يک مايع، طعم و مزه آن بهتر می‌شود و لذا بيشتر استفاده می‌شود.
 
رابطه میزان آب مصرفی با وزن بدن
اگر یک ورزشكار كربوهيدرات اگزوژن را به شكل جامد مصرف می‌كند، بايد تشويق شود تا آب به‌ اندازه كافی بخورد. در مجموع اینکه افراد در حین تمرین و ورزش و به خصوص ورزشکاری که در حال مسابقه دادن است بايد هر 15 تا 20 دقيقه، 150 تا 300 ميلی ليتر مايعات بنوشد. اين بدان معنی است كه هنگام مسابقه، ورزشكار بايد 10 تا 15 ميلی ليتر مايع به ازای هر كيلوگرم وزن بدن آب بخورد.
تاکید بر استفاده از قند و نمک در نوشیدنی‌های ورزشی
لطفعلی پورکاظمی در کتاب "ورزش، درمان بیماری‌ها"، تاکید کرده است که نياز به املاح معدنی همراه با نمک و قند به عنوان ضروری‌ترين اصل در مصرف مايعات مورد نياز يک فرد و به خصوص یک ورزشكار در حین تمرین و پس از آن است.


کاهش خطر کم آب شدن و کاهش وزن بدن با مصرف به اندازه مایعات
محاسبه ميزان مايعات مورد نياز همواره بايد بر اساس قوانين پزشكی و تغذيه باشد. در حين انجام تمرينات و مسابقات بايد با نوشيدن مايعات در حدی كه تقريباً میزان مايعات از دست رفته از راه تعريق را جبران کند، خطر كم آب شدن و كاهش وزن بدن را به حداقل رساند. البته اگر اندكی از وزن بدن كاهش يابد، مشكلی ايجاد نمی‌شود مگر آنكه بيشتر از دو درصد وزن بدن كاهش يابد؛ به عنوان مثال يک كيلوگرم در يک فرد 50 كيلوگرمی، يا 1/5 كيلوگرم از وزن يک شخص 75 كيلوگرمی.
در کل اینکه در محيط‌های گرم، تلاش كنيد تا ميزان كم آبی بدن به حداقل برسد، چرا كه كم آبی و شديد بودن ورزش می‌تواند موجب گرمازدگی و ناخوشی‌های ناشی از گرما شود.
منبع: خبرگزاری مهر و خبرگزاری ایرنا


برچسب‌ها: نوشیدنی مناسب , کوهنوردی , آب , ورزشکار باشگاه کوهنوردی ایثار...
ما را در سایت باشگاه کوهنوردی ایثار دنبال می کنید

برچسب : نوشیدنی,کوهنوردان, نویسنده : mehrabani1eisara بازدید : 189 تاريخ : دوشنبه 10 مهر 1396 ساعت: 2:54